Om mig som skriver här

Välkommen hit till min doktorandblogg! Kanske blir den en forskarblogg en dag. Jag började blogga om mat och hälsa i samband med att jag tog min dietistexamen, i december 2011. Jag har älskat att skapa, inte minst att skriva, i hela mitt liv och tog chansen att kombinera min passion för det kreativa skapandet med bild och text, och min vilja att dela med mig av mina kunskaper och min kärlek till mat. Som aktiv i sociala medier i många år ser jag ett värde av att kunna mötas på den här typen av plattform, där skapande, kunskap och idéer kan få plats att växa och delas. Därför känns det självklart för mig att mitt avhandlingsprojekt som doktorand inte bara ska resultera i akademiskt författade artiklar på engelska språket, utan också på ett mer lättillgängligt sätt, i form av en hemsida.

På den här hemsida kommer jag att samla olika typer av kommunikation kring mitt projekt Kulinariska rum i Sverige. Jag kommer att länka till konferenser, texter och publikationer när de kommer, och kanske också berätta lite om den resa det innebär att genomföra det här otroligt spännande projektet.

Vem är jag då?

Jag arbetar alltså som doktorand på Umeå universitet, vid institutionen för Kost- och Måltidsvetenskap, och är numera kollega med de lärare jag själv hade när jag läste min dietistutbildning. Jag är legitimerad dietist sedan januari 2012 och har sedan dess arbetat med olika typer av menyplanering och specialkost, men inte kliniskt på sjukhus eller vårdcentral. För mig var det människans relation till mat, och min egen fascination för matlagning, bakning och hushåll, som ledde mig in till yrket. Därför har jag velat hålla mig nära maten – min styrka som dietist ligger i att översätta näringsläran till vardagen.

Jag har vidarutbildat mig på internationella masterprogrammet i nutritions som gavs av Stockholms universitet men utfördes av Karolinska institutet i Huddinge. Efter att min masteruppsats var klar blev jag anställd som doktorand, innan jag hann ta de sista poängen för att få min master i nutrition.

Som doktorand fick jag bredda min yrkesbana från att tidigare ha varit naturvetenskapligt fokuserad, till att nu mer handla om de samhällsvetenskapliga aspekterna av mat och ätande. Det var en kontrast som jag inte var beredd på när jag började, men som jag ser som värdefull och utvecklande.

Jag blev som doktorand anställd till ett färdigt projekt finansierat av Formas, och har sedan arbetat med att hitta mig själv i det projektet och tillfört frågeställningar om det jag själv brinner mycket för: hållbarhet. Inte bara miljömässig hållbarhet, vilket ofta får ett fokus i samhällsdebatten, utan hållbarhet på riktigt där vi tar hänsyn till såväl miljö och klimat, som kulturell, kroppslig och ekonomisk hållbarhet för människa, djur och planet. Jag är själv uppvuxen på landsbygden och min inställning är att vi behöver värna om landsbygden i större utsträckning än vad som görs idag. Därför känns det meningsfullt att engagera mig i ett projekt som dominerar mitt intresse för gastronomi och hållbarhet, i relation till landsbygdens utveckling.

Utanför mitt yrkesliv är jag också mamma till Viggo och Frej som är i förskoleålder och tidig skolgång, och sambo med mitt livs kärlek (vi har hängt ihop i 13 år). Vi bor i Örnsköldsvik och jag tågpendlar till jobbet i Umeå. Jag älskar att utmana mig själv och gör det just nu genom att spendera tid i naturen, själv i ett tält på ett berg, eller tillsammans med familjen i något vackert naturreservat. Yogan är också en viktig och njutbar del av mitt liv.

Det var en kort presentation om mig. Vad kul att du kommit hit! Det vore roligt om du lämnade en kommentar om vem du är som landat i den här bloggen.

Publicerad av Annica Långvall

Leg. dietist och doktorand i Kost- och måltidsvetenskap, Umeå Universitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: